Voiko lihava olla terve?

Terveyskeskustelu kehittyy. Painokeskeisyydestä on siirrytty kohti terveyskeskeisyyttä, koska  terveyttä tuottavat parhaiten terveyttä edistävät teot. Jos siis haluat edistää terveyttä, tee siis terveystekoja.

 

Terveyttä ei voi päätellä pelkästään kehon perusteella. Terveyden mittarina pitäisi aina olla tarkemmat mittaukset. Tämän vuoksi, kun terveyttä arvioidaan, tarvitaan vähintään verenpaineen mittausta ja tarkempia tietoja veriarvoista. Myös subjektiivinen kokemus omasta terveydestä on tärkeä osa terveyden kokemusta.

 

Jos painon ja terveyden suhdetta katsotaan väestötasolla (ison ryhmän mittakaavassa) painolla ja terveydellä on yhteytensä. Sille on siis syynsä, miksi lääkärit ovat kiinnostuneita painosta, kun käsitellään terveysongelmia. Väestötasolla lihavuus linkittyy mm. 2 tyypin diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen.

 


Yksilötasolla lihavuus ei välttämättä linkity terveysongelmiin. Tämän vuoksi, kun lihavuutta hoidetaan tai painosta keskustellaan, pitäisi fokuksena ensimmäisenä olla terveyttä tuottavat tekijät, kuten uni, stressi, sosiaaliset suhteet, ravitsemus, aktiivisuus, päihteiden käyttö ja mielenterveydelliset asiat. Paino voi olla yksi osa, mutta painosta keskustelu ei saisi täyttää koko terveyskeskustelua. Painoa on turha tuoda keskiöön, koska tänä päivänä tiedetään, että terveyttä tuottaa parhaiten terveyttä edistävät teot. Siinä vaiheessa, kun terveydenedistämisen keskiössä on vain paino, painon tarkkailu ja painon muuttuminen, väittäisin, että olennainen herkästi unohtuu. Onko liiallinen painokeskeisyys merkki häiriintyneestä keho- tai ruokasuhteesta?

 

Lihava voi siis olla terve siinä missä muunkin painoinen.

0
Feed

Jätä kommentti