Kipua käntäpäässä? - Voisiko olla plantaarifaskiitti?

Onko aamun ensimmäiset askeleet jäykät ja kipeät? Paheneeko kipu kävellessä, mutta helpottaa levossa? Syy voi olla yksi yleisimmistä kantapään kiputiloista eli plantaarifaskiitti! Muita syitä kantapään kivuille voi olla kantapään rasvapatjan vamma tai kantaluun rasitusmurtuma. Lapsilla ja nuorilla taas yleisin syy on Severin tauti. Mutta keskitytään tässä tekstissä vain plantaarifaskittiin.

 

Mikä plantaarifaskiitti?


Itse plantaarifaskia on syvällä jalkapohjassa sijaitseva sidekalvo, joka ulottuu varpaista kantapäähän. Plantaarifaskiitti on tämän sidekalvon kiputila, joka tyypillisimmin johtuu siihen kohdistuvasta ylirasituksesta. Syy on yleensä yllättävä kuormituspiikki liikkumattomuuden jälkeen, mutta muita altistavia tekijöitä voivat olla esim. huonot kengät, kireä pohjelihas tai akillesjänne, jalkaterän poikkeavat rakenteet ja ylipaino.


Plantaarifaskiitin hoito


Ensisijainen hoito plantaarifaskiittiin on kipua provosoivien aktiviteettien vähentäminen. Oiretta voidaan helpottaa tehokkaasti esim. huippukylmä-hoidolla. Jotkut ovat kokeneet myös kinesioteippauksen sekä tukipohjalliset hyödylliseksi plantaarifaskiitin hoidossa. Todella vaikeissa tilanteissa voidaan hyödyntää myös nukkuessa käytettävää yölastaa.

Kun kipu on saatu rauhoitettua olisi syytä lisätä kuormituksen sietoa hiljalleen edeten. Eli palataan takaisin normaaliin harrastamiseen kevyesti hiljalleen rasitusta lisäten. Fysioterapeutti voi myös ohjeistaa sinulle liikkeitä, joilla parantaa alaraajojesi liikkuvuutta sekä lihaskuntoa, niin että plantaarifaskia alkaa sietämään isompaa kuormitusta.

0
Feed

Jätä kommentti